Maternitatea Filantropia mi-a câștigat încrederea încă de când eram însărcinată, atât prin cursurile de puericultură ținute de către moașele din această maternitate în mod voluntar, cât și prin ecografiile materno-fetale realizate de către medicii specializați din această maternitate. Eu am avut motivele mele, personale, pentru care am ales o maternitate de stat, aici simțindu-mă în siguranță din punct de vedere al unor urgențe medicale în fața cărora aveam risc. Mă bucur că am născut la Maternitatea Filantropia, am făcut o alegere bună și am să povestesc de ce.
Sarcina și nașterea
Medicul care mi-a urmărit sarcina mi-a fost recomandat de prietene și colege, care au avut o experiență pozitivă pe tot parcursul sarcinii, dar și la naștere.
Doctorul a fost foarte răbdător și ne-a oferit toate detaliile, cu lux de amănunte, despre ceea ce se întâmplă cu copilul, dar și cu mami și cu tati, despre cum va decurge nașterea și orice am avut nevoie să știm. Avea pregătite fișe de informare, dosare și cam tot ce trebuie să rămână scris pentru viitoarea mămică, astfel încât organizarea pentru naștere să îi fie foarte ușoară.
Nu i-am spus niciodată că am absolvit Facultatea de Medicină și nici nu am considerat important. Ba din contră, faptul că a vorbit cu noi pe înțelesul tuturor a fost de mare ajutor pentru soț, liniștindu-ne astfel pe amândoi și limitând temerile pe care orice viitori părinți le au. Comunicarea a fost excelentă pe tot parcursul sarcinii, iar la naștere a fost prezent și m-am liniștit enorm – căci da, emoțiile sunt foarte puternice și temerile la fel de mari.
Despre pregătirea medicală a echipei, personal și saloane
Eu am ales să nasc natural. Travaliul a fost lung, peste 16 ore și am încetat să mă mai uit la ceas, însă odată ce se montează “epidurala” (pentru cine dorește) totul devine foarte ușor și durerea dispare. Aș putea spune chiar că m-am relaxat din momentul montării epiduralei (pe care o are maternitatea și nu trebuie să o cumpere mămica).
Cât despre durerile din travaliu… sunt mari, dar mă așteptăm să fie mai rău. Cred ca pentru fiecare mămică este diferit. Ultimele 2 ore până la montarea epiduralei au fost mai grele, dar uităm repede. Durerea din travaliu seamănă cu cea menstruală, iar contracțiile se simt ca o centură care pleacă de la nivelul mijlocului și se duc în față, către osul pubian, cuprinzând uterul. Durerile devin tot mai lungi și mai dese, până ajung să dureze aproximativ 30-60 de secunde și apar cam din minut în minut. În tot cazul, dacă folosiți tehnicile de respirație, totul devine mai ușor.
În cazul meu, chiar la expulzie, bebe a prezentat unele riscuri și s-a hotărât rapid cezariana de urgență. În foarte puțin timp echipa medicală mi-a făcut anestezie și medicii au scos bebelușul în condiții de siguranță, micuțul fiind sănătos și fără nicio problemă. Eu, de asemenea, mi-am revenit foarte bine și ușor după intervenție (mai greu din anestezie), nu am avut complicații și am stat în spital 2 zile, ca și când aș fi născut natural – aceasta pentru că recuperarea mea a fost foarte rapidă și completă.
Este foarte importantă echipa medicală și suportul complet pe care îl poate oferi în momentul nașterii, pentru că nu se știe niciodată ce se poate întâmpla și trebuie să existe posibilitatea de a face față oricărei situații.
Politica maternității în ceea ce privește relația mamă-bebeluș
Încă din timpul sarcinii, de la prima vizită la medic am întrebat cum abordează relația mama-bebeluș în momentul nașterii. La Maternitatea Filantropia, bebelușul este lăsat să stea contact peile-piele cu mama imediat după naștere (indiferent dacă este vorba de naștere naturală sau prin cezariană), apoi cel mic este luat pentru a fi “spălat și aspirat”. De asemenea, moașele sunt prietenoase și… fac poze când bebe vine pe lume (așadar nu uitați să aveți telefonul sau un aparat foto la voi în sala de nașteri).
Este încurajată alăptarea, personalul este foarte drăguț și mamele sunt îndrumate către alăptare. Li se arată cum se atașează bebelușul la sân, cel mic este adus la cerere sau poate rămâne cu mama în salon în permanență, imediat cum mama își revine după naștere și ajunge în salon.
Saloanele sunt curate, au baie proprie, prezintă toate dotările și confort termic (mai puțin televizor). În salon stau două mame, dar există și posibilitatea de a cere o rezervă unde mămica stă singură și are televizor. Eu am ales să stau cu o altă mămică, am insistat chiar dacă se poate să nimeresc cu o mămică ce a mai născut cel puțin o dată, pentru că experiența unei mame nu ți-o poate da nimeni și știam că mă poate ajuta dacă mă împotmolesc. Și așa a fost, colega mea de salon a fost o mămică extraordinară, calmă și era acum la al doilea bebeluș.
Există, de asemenea, posibilitatea de a face masaj mamelonar pentru stimularea lactației, însă în privința eficienței acestui masaj părerile sunt împărțite – unii specialiști sunt pro, alții sunt contra.
Se oferă lapte praf bebelușului? Doar dacă bebe nu rămâne permanent în salon și mama nu reușește să alăpteze, acest răspuns l-am primit eu. Dacă mai sunt mămici care au născut la Filantropia și au cerut să nu se administreze lapte praf bebelușului, pot comenta la acest articol pentru a ne lămuri. La noi a fost cazul, pentru că eu mi-am revenit mai greu din anestezie.
Cursurile gratuite de puericultură la Maternitatea Filantripoa
Găsiți detalii despre aceste cursuri în Școala Mamei și vă recomand să le frecventați ,mai ales dacă ați optat să nașteți în această maternitate. Sunt multe informații valoroase și de asemenea vi se răspunde la toate întrebările pe care le aveți.
Ecografiile gratuite materno-fetale
Aceste ecografii sunt foarte importante, însă adesea prețurile sunt mari, mai ales dacă alegem specialiști cu renume. La Centrul de Medicină Materno-Fetală din cadrul Spitalului Clinic Filantropia aceste ecografii sunt gratuite, iar medicii s-au specializat urmând cursuri în afară, acreditate internațional, toți fiind specializați în medicină materno-fetală și investigații specifice (ecografie morfologică, amniocenteza, CVS).
Aici se fac programări inclusiv telefonic și vă recomand să le faceți din timp pentru a prinde loc – 0213188930/interior 262. Veți avea nevoie de o trimitere de la medicul de familie, cardul de sănătate și adeverință de salariat, precum și buletin sau carte de identitate.
Concluzionând, nașterea la Maternitatea Filantropia a reprezentat o experiență pozitivă pentru noi și sper că așa a fost pentru toate mămicile.
Dragi mămici, vă invit să povestiți, dacă doriți, despre experiența nașterii în cazul vostru, unde a avut loc și cât de mulțumite ați fost.
Disclaimer:
- Informațiile din acest articol sunt orientative și nu pot înlocui consultația specialistului. Pentru a le urma, cereți acordul medicului sau specialistului.
- Conținutul acestui articol este propriu, astfel că este interzisă copierea/utilizarea/modificarea integrală sau parțială a textului/imaginilor/clipurilor fără acordul autorului!