Oxitocina (“hormonul iubirii”) este un hormon secretat la nivelul hipotalamusului (o structură ce aparține sistemului nervos central, cu funcții importante în controlul neuroendocrin), având roluri în ceea ce preivește travaliului, revenirea după naștere și reflexul de ejecție a laptelui în alăptare.
Cu un secol în urmă, cercetătorii descopereau oxitocina, cunoscută și ca „hormonul iubirii”, „molecula fericirii” , “hormonul monogamiei”, “hormonul îmbrățișărilor”. Denumirea i-a fost legată de principala sa funcție, nașterea: “oxus” – rapid și “tokos”- naștere (naștere rapidă).
Rolurile oxitocinei în travaliu și naștere
Oxitocina este cea care declanșează travaliul, nivelul acesteia în sânge continuând să crească treptat pe măsură ce travaliul înaintează și se ajunge la expulzie, când oxitocina atinge concentrații sanguine mari, ca mama să poată tolera durerea, iar nașterea să aibă loc în condiții cât mai bune atât pentru nou-născut, cât și pentru mamă.
Așadar oxitocina stimulează contracțiile uterului în travaliu, dar și la nașterea propriu-zisă și dilată colul, ajutând astfel fătul să înainteze. Atunci când atinge concentrații sanguine mari, oxitocina provoacă contracții puternice care duc la desprinderea și eliminarea placentei, reducând astfel sângerările și micșorând riscul unor hemoragii post-partum.
Totodată inhibă durerea mamei, ajutând ca nașterea să fie mai ușor de suportat. Acest hormon reduce activitatea creierului la nou-născut, ca acesta să se liniștească și să nu sufere în caz de hipoxie pe parcursul nașterii.
Oxitocina influențează starea psihică și reacțiile comportamentale, întărind atașamentul, relația mama-copil și fiind răspunzătoare de așa-numitul instinct matern.
Imediat după naștere, oxitocina intervine în relaxarea mamei și starea de bine, de emoție puternică, de împlinire, această stare minunată fiind accentuată de contactul piele-piele al mamei cu nou-născutul și de punerea la sân a bebelușului (ambele comportamente stimulând secreția oxitocinei).
Oxitocina are roluri și în refacerea mamei după naștere, retragerea uterului și eliminarea placentei și tot ea poate fi implicată în depresia post-partum.
Rolurile oxitocinei în alăptare
Oxitocina joacă un rol esențial în alăptare, ea răspunzând de reflexul de ejecție a laptelui.
Factorii care stimulează secreția oxitocinei:
- Punerea copilului la sân – suptul declanșează secreție de oxitocină, care duce la contracția canalelor sânului și expulzia laptelui. Punerea copilului la sân imediat după naștere este cea mai bună metodă de a crește nivelul de oxitocină. Un rol la fel de important în secreția oxitocinei îl joacă și legătură imediată dintre mama și copil, contactul piele pe piele, privirile împărtășite ducând și ele la creșterea nivelului de oxitocină.
- Atmosfera calmă, contactul cu bebelușul, intimitatea – studiile au demonstrat că intimitatea, contactul cu copilul (inclusiv contactul piele-piele) și alăptarea într-un mediu calm, în penumbră stimulează oxitocina.
- Stimuli auditivi, vizuali sau imaginativi cu privire la nou-născut: secreția de oxitocină este stimulată când mama își vede și își aude nou-născutul sau pur și simplu se gândește la el. Astfel, ejecția laptelui poate apărea, iar temperatura crește ca răspuns la niveluri crescute de oxitocina circulanta înainte de debutul sau în absența suptului (Tancin, Kraetzl, Schams, & Bruckmaier, 2001).
Natura ne-a înzestrat cu mecanisme atât de complexe, menite să ne ajute, să ne protejeze și să ne mențină sănătatea. Oxitocina își manifestă rolurile și în afara vieții de părinte, ea controlând o parte a emoțiilor noastre, în special cele legate de manifestările tandre, în care ne exprimăm iubirea, cum sunt îmbrățișările.
Referinte:
The Birth of a Breastfeeding Baby and Mother
Oxytocin effects in mothers and infants during breastfeeding
Oxytocin in Pregnancy and the Postpartum: Relations to Labor and Its Management
***
Disclaimer:
- Informațiile din acest articol sunt orientative și nu pot înlocui consultația specialistului. Pentru a le urma, cereți acordul medicului sau specialistului.
- Conținutul acestui articol este propriu, astfel că este interzisă copierea/utilizarea/modificarea integrală sau parțială a textului/imaginilor/clipurilor fără acordul autorului!