Prima băița a bebelușului este întotdeauna încununată cu emoții. Chiar dacă neonatalogul a oferit deja câteva sfaturi proaspeților părinți privind băița zilnică a nou-născutului și probabil că asistentele au arătat deja mămicii cum poate fi spălat cel mic, totuși, ajunși acasă, prima baie va veni cu temeri, emoții și multe întrebări.
Părinții se pot neliniști cu privire la modul în care să țină bebelușul la baie, cum să îl întoarcă, cum să îl spele peste tot, cum să ajungă să curețe pliurile bebelușului, cum să evite bontul ombilical, cum va ști dacă apa este potrivită și așa mai departe.
Din fericire, prima băița nu este chiar atât de grea pe cât pare. Vreau să vă mai spun, de asemenea, că nu există un singur mod corect de a face baie bebelușului, ci puteți alege mai multe variante – o veți alege pe cea care vă este cea mai comodă și pe care v-o puteți permite ca spațiu, ca organizare. Pentru inspirație, puteți căuta și câteva clipuri care arată cum trebuie spălat cel mic. Eu am selectat câteva mai jos, însă veți observa că, în timp, baia va deveni “personalizată”. De exemplu, la noi există 2 tipuri de baie:
- Baia-ritual îi spun eu, o face în cădița lui, cu toate jucăriile de baie. Simon „înoată” de zor și îi place la nebunie să se bălăcească, uneori stă și peste o jumătate de ora în baie (timp în care îi mai ajustez temperatura apei). De aceea am născocit un truc – baița aceasta i-o făceam cam cu o ora înainte de masă, doar foamea îl scotea din apă :-). Am avut mult timp grijă de pielea lui, pentru că băile prelungite pot crește sensibilitatea cutanată.
- Spălatul rapid – această formă de baie o facem după scaun de exemplu, după masă sau când s-a murdărit prin altă metodă. “Băița” rapidă este fie la chiuvetă de la baie, fie direct la duș (când a mai crescut). Am avut grijă să îl învățăm că apa este ca o joacă, așadar nu se sperie, nu plânge, ba chiar ne jucăm și totul a devenit ceva firesc.
Notă! Eu am ales să îl spăl la chiuvetă până când bontul ombilica s-a vindecat, mi-a fost teamă să nu îi cresc riscul de infectare făcându-i baie în cădiță. Dar am prietene mămici care i-au făcut bebelușului baie la cădiță din prima zi și nu s-a întâmplat nimic. După aceea, o lună de zile a făcut baie la chiuvetă și în cădița de bebeluși – cădița l-a ajutat mult să se obișnuiască cu apa și să îi placă baia lungă. Apoi am trecut la cada noastră, continuând distracția.
Cum putem face băița bebelușului – exemple video
La chiuvetă
În cădița de bebeluș – am pus acest clip, pentru că ajuta în alungarea grijilor, adică îl putem îmbaia pe bebe cu dragoste si fara frică 🙂
Pașii pregătirii băii bebelușului
- Pregătim schimburile bebelușului, crema de scutec, scutecul, uleiul de bebeluși (dacă este cazul);
- Pregătim camera în care îi vom face baie, astfel încât temperatura aerului să fie mai caldă, undeva între 23-25 de grade Celsius. Până la vârstă de 6 luni nu este recomandată aromaterapia, așadar camera va fi doar aerisită bine înainte de încălzire;
- Spălăm bine cădița bebelușului;
- Pregătim apa la o temperatura optimă de 35-37 de grade Celsius (un termometru de apă este de ajutor). Eu nu sunt pro pentru adăugarea de produse în apa bebelușului (uleiuri esențiale, apă de orez etc.), acestea cresc riscul de alergii/iritații.
- Ne asigurăm că avem la îndemână șamponul, buretele dacă e cazul, prosopul. Putem pune în cădiță jucăriile de baie (dacă le acceptă).
- Dezbrăcăm bebelușul într-o cameră caldă, poate chiar în baie dacă se poate amenaja spațiul;
- Se susține în permanență capul bebeluslui mic, imersia se va face lent, progresiv, mângâindu-l. Se spală micuțul de jos în sus, practic fața și părul sunt ultimele spălate. Nu lăsăți nici măcar o secundă bebelușul nesupravegheat.
- Se clătește copilul cu apă curată, deja încălzită la temperatura optimă. Puteți turna cu o cană (cel mai indicat) sau puteți folosi dușul (acesta din urmă îi sperie pe unii bebeluși, la nou-nascut mie mi-a fost mai ușor la chiuvetă).
- Se scoate bebelușul din cădiță și se înfășoară în prosopul lui de baie, care trebuie să fie curat și cald. Nu se șterge pielea delicată a celui mic, ci se tamponează, apoi se mai ține bebelușul în acest prosop 1-2 minute, înainte de a părăsi baia;
- Băița este gata, se scoate prosopul și se poate îmbrăca bebelușul în noile schimburi.
Temperatura apei pentru baia bebelușului
Temperatura optimă ar trebui să fie 35-37 de grade Celsius. În repetate rânduri am fost sfătuiți de pediatru să nu depășim 37 de grade Celsius, mai ales la bebelușul în primele săptămâni, pentru că îi putem induce chiar noi “febra”. Ne-a povestit de două cazuri de tulburări la bebeluși de la o baie prea fierbinte (la vârsta aceasta micuții nu au mecanismele de termoreglare bine dezvoltate). Așadar, cea mai sigură temperatura pentru apă din baia bebelușului este între 35-37 de grade Celsius.
Băiețelului nostru îi place ca apa să fie mai rece, la 35 de grade Celsius, dar se și mișcă mult, iar acum, mai mare fiind, se joacă și se bălăcește. Când îi făceam duș sau îl spălăm la chiuvetă foloseam cotul pentru a fixa temperatura apei, oricum acest tip de spălare durează foarte puțin și practic corpul bebelușului nu este imersat în apă, deci va tolera mai ușor variațiile de temperatură decât în cazul în care îi facem baie în cădiță.
Evităm să între apa în urechi?
În general, precizează pediatrul, apa care pătrunde în urechile bebelușului la îmbăiere nu poate să provoace o infecție a urechii (otită medie). Astfel, șamponul, săpunul sau apa nu vor ajunge în urechea medie, canalul auditiv fiind separat de urechea medie prin timpan. De asemenea, copilul nu va fi mai predispus la otită externă dacă îi pătrunde apă în urechi la îmbăiere. Aceeași poveste este și la bazin, în cadrul programelor pentru bebeluși.
Pentru mine, cel mai simplu a fost să folosesc un burete de alge fine, burete natural (imaginea de mai jos). Am umezit buretele și am curățat delicat fața.
Pe păr am folosit șampon, dar și acest accesoriu pentru cojițele scaulpului când a mai crescut (vezi foto), am sprijinit capul bebelușului în palmă (el fiind cu fața în sus), apoi cu grijă, am stors apă din burete și l-am clătit. Urechile le-am șters apoi cu un material fin, umezit. Pe corp este mult mai ușor și intuitiv de spălat.
În ce moment al zilei este mai potrivită baia bebelușului?
Nu există un astfel de moment perfect, ci pur și simplu când doriți sau când observați că îi este bebelușului mai potrivit.
Totuși specialiștii atrag atenția că bebelușul are nevoie zilnic de cel puțin o baie (seara) și de o toaletă riguroasă dimineața (se curăță ochii, nasul, gura și urechile, așa cum si noi, adulții, avem acest ritual când ne trezim).
Eu i-am făcut băiță scurtă și în timpul zilei și seara (mai ales că s-a născut vara). Pentru noi, cel mai potrivit moment pentru baia la cadă a fost după-amiaza, practic înainte de masa de seară, după care adormea. Bebe mânca mai bine după această baie și adormea foarte ușor.
Pentru băile scurte la chiuvetă nu avem un moment anume, nici un ritual de baie (acestea le facem după fiecare scaun, la schimbarea scutecului, după masă sau când se murdărește) și durează 2-3 minute.
Cât de des ar trebui să îi facem baie bebelușului?
Părerile sunt împărțite: sunt pediatri și dermatologi care recomandă băița zilnică, iar alții care spun că nu-i musai a se face zilnic. În primele luni de viață micuții nu au prea multe motive să se murdărească, de aceea pediatrul ne-a spus că baia nu este obligatoriu a se face zilnic, ci putem îmbăia bebelușul chiar și la 2 zile (noi am optat pentru varianta zilnică, mai ales că s-a născut vara). Motivele recomandării băii mai rare din partea pediatrului/dermatologului au fost că sunt bebeluși cărora, în primele luni, baia zilnică le poate afecta pielea sau poate nu le place (încă) la băița și nu-i nevoie să îi “deranjăm” zilnic.
Cum facem ca baia bebelușului să devină un moment plăcut?
În primul rând trebuie să organizăm o atmosfera caldă, cu lumina slabă și liniște (sau cel puțin să nu fie agitație în jur). Sunt bebeluși care răspundeau pozitiv la anumite melodii sau povești încă din burtica mamei – putem folosi așadar sunete, cântece ori povești dacă știm că celui mic îi place să le audă.
La început, nu punem jucării sau alte elemente în cădiță, îl pot speria, dar le putem lasă în jurul lui (jucăriile de baie, buretele). După câteva îmbăieri putem să le punem în cădiță sau să îl lăsăm să le atingă – el va decide.
Nu ne grăbim. Întâi mângâiem bebelușul cu mâna umezită, apoi punem cu palma puțină apă pe pielea lui și ușor-ușor îl băgăm în cădiță întâi cu picioarele, apoi cu restul corpului, progresiv. Este necesar să găsim o poziție confortabilă pentru el, care să îi placă și totodată să ne permită să îi susținem în permanență capul.
Șamponul îl vom încălzi întâi în palmele noastre și apoi îl vom aplica pe pielea bebelușului.
Am avut grijă ca prosopul în care îl înfășuram după baie să fie călduț, să nu îl deranjeze pe micuț la atingere.
Odată ce a ajuns să îi placă apa, baia va deveni o plăcere! Pentru noi așa a fost.
Cu drag,
Iulia Maftei
***
Disclaimer:
- Informațiile din acest articol sunt orientative și nu pot înlocui consultația specialistului. Pentru a le urma, cereți acordul medicului sau specialistului.
- Conținutul acestui articol este propriu, astfel că este interzisă copierea/utilizarea/modificarea integrală sau parțială a textului/imaginilor/clipurilor fără acordul autorului!