Bagajul pentru maternitate devine o grijă a mămicii aflate în ultimul trimestru de sarcina, mai ales că travaliul poate începe oricând și ne dorim să avem totul pregătit și la îndemână.
Momentul pregătirii bagajului pentru naștere este emoționant, nu de puține ori m-am trezit cu lacrimi în ochi de nerăbdare, de dragoste, de teamă, alături de multe alte trăiri care vin toate în acele clipe.
Pentru a fi sigură că nu uit nimic mi-am organizat lista de lucruri necesare pe categorii, apoi le-am verificat împreună cu medicul meu, astfel încât să nu existe situații specifice maternității în care urmă să nasc (Maternitatea Filantropia).
Indiferent dacă veți naște într-o maternitate de stat sau privată (cele private asigură destul de mult din necesarul pentru bebeluș) și indiferent dacă ați ales o naștere naturală sau prin cezariană, totuși este bine să aveți bagajul de naștere pregătit pentru orice situație.
Pe scurt bagajul pentru maternitate conține:
- Un troller sau o geantă de voiaj;
- Lucruri pentru mămică;
- Lucruri pentru bebeluș;
- Actele necesare la maternitate.
Lista lucrurilor de care are nevoie mama la maternitate:
- Articole pentru igienă: gel de duș și săpun, perie și pastă de dinți, pieptăn și clame de păr, deodorant, cremă de față și de corp, strugurel de buze, prosoape, hârtie igienică, pilă de unghii);
- Cămașă pentru naștere și cămașă sau pijamale pentru alăptat. Puteți alege și o cămașă cu nasturi sau pijamale cu pantaloni și bluza cu nasturi, verificați să vă fie comodă alăptarea și este suficient, nu este obligatoriu să căutați cămăși special destinate alăptării.
- Halat;
- Papuci cu care să puteți intra și în duș;
- Șervețele umede pentru față și mâini, șervețele dezinfectante și șervețele uscate;
- Tampoane pentru sâni (eu nu am folosit);
- Opțional: Pompă de sân – dar aveți grijă să nu extrageți colostrul pe care ar trebui să îl oferiți bebelușului. Pe de altă parte, sunt maternități care nu permit folosirea pompelor de sân în primele zile de la naștere.
- Absorbante pentru naștere sau absorbante obișnuite de noapte pentru flux maxim (eu le-am ales pe cele din urmă și au fost suficiente);
- Lenjerie intimă și șosete. Opțional: suteine pentru alăptare (eu nu am folosit);
- Opțional: Protecție sâni – mameloane din silicon. Eu nu am folosit și nici nu sunt recomandate dacă intenționați să alăptați, însă uneori sânii pot fi foarte sensibili sau pot să apară rănile (ragadele). Atenție: dacă atașați corect copilul la sân nu veți face răni la sâni în alăptare;
- Crema pentru mamelon: recomand lanolină HPA (nu necesită spălarea sânilor înainte de alăptare, este sigură pentru bebeluș și 100% naturală, de asemenea o puteți folosi și pentru mâini uscate sau buze crăpate, înlocuind cu succes crema și strugurelul);
- Haine pentru ieșirea din spital: acestea pot fi aduse de către rudele care vă vizitează îaninte de externare;
- Telefon mobil cu căști (pentru muzică relaxantă), încărcător. Opțional: aparat foto, însă moașele solicită telefonul mobil de obicei pentru primele poze cu bebe. Puteți lua și ceva de citit dacă vă face plăcere.
- Pentru masă: tacâmuri, farfurie, cană (pot fi și de unică folosință, sunt mai ușoare și ocupă mai puțin spațiu, dar nu sunt tocmai ecologice).
Lista lucrurilor necesare bebelușului la maternitate:
- Scutece mărimea 0 (sau mai mari, dacă ecografic medicul a apreciat un bebeluș mai mare). Luați în calcul consumul a 8-10 scutece/zi.
- Crema pentru iritațiile de scutec;
- Șampon pentru baia bebelușului (de ulei nu va fi nevoie);
- Șervețele umede pentru zona scutecului;
- 2-3 finet-uri și 2 aleze;
- hăinuțe (body-uri potrivite mărimii bebelușului conform ultimelor aprecieri ecografice, șosete, mânuși, căciuliță, pantaloni sau salopete, acestea din urmă sunt mai comode și mai ușor de utilizat). Hainele trebuie să fie spălate la 100 de grade Celsius și călcate.
- o păturică (spălată în prealabil);
- hăinuțe pentru externare (spălate și călcate) – pentru bebe;
- opțional: biberoane cu tetină pentru nou-născut și SNS (necesare în cazul nașterii premature sau la începutul alăptării, când se poate adopta alimentația mixtă a bebelușului, acesta primind și formulă de lapte praf – eu am folosit SNS).
Actele necesare la maternitate:
- cartea de identitate copie și original – a mamei și a tatălui;
- certificatul de naștere copie și original (al mamei și al tatălui);
- certificatul de căsătorie copie și original;
- cardul de sănătate și trimitere de la medicul de familie dacă este cazul;
- adeverință de salariat dacă este cazul;
- dosarul cu analizele din timpul sarcinii și planul de naștere dacă există, dar și eventuale lucurui necesare stabilite pentru prelevarea celulelor stem (daca s-a realizat un astfel de contract);
- trusa pentru epidurală dacă ați ales naștere naturală și spitalul vă cere (întrebați medicul dacă este necesară, la Maternitatea Filantropia o ofera spitalul).
Notă: nu aduceți cu voi obiecte de valoare.
Naștere ușoară!
Disclaimer:
- Informațiile din acest articol sunt orientative și nu pot înlocui consultația specialistului. Pentru a le urma, cereți acordul medicului sau specialistului.
- Conținutul acestui articol este propriu, astfel că este interzisă copierea/utilizarea/modificarea integrală sau parțială a textului/imaginilor/clipurilor fără acordul autorului!